vitamin b12 nedostatok pridobivki
Што треба да знаете за витаминот Б12 ?

Во оваа статија за витамин Б12 ќе прочитате:

  • Знаци и симптоми на недостаток на Б12
  • Извори на витамин Б12
  • Тестирање за витамин Б12
  • Придобивки од витаминот Б12
  • Фактори на ризик од недостаток на витамин Б12
  • Лекови кои предизвикуваат недостаток на витамин Б12
  • Како да се спречат недостатоците со суплементација

Витаминот Б12 (исто така познат како кобаламин или цијанокобаламин) е важна хранлива материја која му е потребна на вашето тело за да помогне во оптимизирањето на здравјето на мозокот, нервите и крвта. Сепак, и покрај неговата важност, има многу докази кои покажуваат дека луѓето ширум светот имаат недостаток на оваа суштинска хранлива материја.
Студиите од ЕУ покажуваат дека до еден од 6 (17%) од оние на возраст од 60 години и постари имаат недостаток на витамин Б12, додека еден од 15 (6%) од оние помлади од 60 години имаат недостаток. Но, ова не е само здравствена грижа за Европејците. На пример, во северниот дел на Кина, една студија од 2020 година покажа дека до 45 отсто од Кинеските жени имале недостаток на витамин Б12. Многу други земји се исто така погодени.
Знаци и симптоми на недостаток на Б12
Поради важноста на витаминот Б12 за човечкото тело, може да се појават различни проблеми кога лицето нема доволно резерви. Симптомите вклучуваат анемија, проблеми со меморијата и депресија според Универзитетот Харвард.

Недостатокот на витамин Б12 може да резултира со следниве состојби:

Анемија
Абнормален број на тромбоцити (ниски тромбоцити или покачен број на тромбоцити)
Гори јазик (синдром на горење во уста)
Депресија
Замор
Халуцинации и конфузија
Несоница
Губење на рамнотежа
Губење на мирис
Губење на меморијата – Дефицитот на витамин Б12 е почест кај оние со деменција
Вкочанетост и пецкање во нозете и рацете, наведени како „периферна невропатија“ од лекарите. Невропатијата е честа кај оние со дијабетес, но може да влијае и на оние со преддијабетес или без дијабетес.
Ѕвонење во ушите (тинитус)
Витилиго – состојба на кожата каде што на делови од кожата им недостасува боја (хипопигментација)

Извори на витамин Б12 во храната

Храната е важен извор на витамин Б12. Ова се примарни извори во исхраната:
Месо, живина, риба, јајца и млечни производи
Спирулината, сино-зелена алга, е богата со витамин Б12

Тестирање за витамин Б12

Тестирањето за нивото на витамин Б12 во крвта – најчестиот начин на тестирање е преку тест на крвта – може лесно да го нарача вашиот матичен лекар. Вредностите кои се сметаат за нормални може да варираат во зависност од земјата, но еве неколку препораки што треба да се земат предвид:
Ниво на витамин Б12 во крвта (нормално е 200 до 900 pg/ml) – Повеќето невролози препорачуваат нивоа во крвта над 500 pg/ml за да се осигураат дека нервите и мозокот имаат соодветни количини.
Метил малонска киселина – Зголеменото ниво покажува дека нивото на витамин Б12 е недоволно.
Хомоцистеин – Зголеменото ниво покажува дека нивото на витамин Б12 е недоволно. Зголемено ниво на хомоцистеин може да биде присутно и кај оние со недостаток на фолна киселина. Зголемените нивоа на хомоцистеин го зголемуваат ризикот од деменција и кардиоваскуларни болести.

Придобивки од витаминот Б12
Витаминот Б12 има многу функции. Еве некои од неговите најважни функции:

Го намалува заморот
Ја оптимизира функцијата на меморијата
Го подобрува го спиењето
Помага во создавањето на црвените крвни зрнца
Вклучен во синтезата на ДНК
Помага при производство на протеини
Помага во производството на мозочни хемикалии (невротрансмитери) за да се спречи депресија
Ја подобрува функцијата на нервите и комуникацијата
Го намалува нивото на хомоцистеин – Зголемените нивоа на аминокиселината хомоцистеин се поврзани со зголемен ризик од деменција, срцеви заболувања и мозочен удар. Витаминот Б12 го намалува хомоцистеинот.

Фактори на ризик од недостаток на витамин Б12

Постојат многу фактори на ризик за недостаток на витамин Б12. Размислете за тестирање на нивото на крвта ако некое од овие се однесува на вас:

Возраст – Како што стареете, способноста на вашиот гастроинтестинален тракт да апсорбира витамини и минерали се намалува. Како резултат на тоа, дополнувањето на есенцијалните витамини е од клучно значење.
Вегетаријанска исхрана – Месото е главен извор на витамин Б12, па ако сте вегетаријанец, важно е да земете додаток на витамин Б12 или еквивалент.
Пернициозна анемија – Дијагностицирана кога црвените крвни зрнца се ниски поради отсуство на витамин Б12, пернициозна анемија влијае на еден од 1.000 луѓе. Главниот симптом е замор.
Кронова болест – автоимуна болест која резултира со воспаление на дебелото црево, што резултира со намалена апсорпција на важни хранливи материи.
Консумација на алкохол – Редовното консумирање алкохол резултира со намалена апсорпција на витамин Б12, фолна киселина и тиамин.
Гастрична хирургија – оние кои често се подложуваат на операции за слабеење ќе имаат проблеми со погрешна апсорпција на витаминот Б12 меѓу другите витамини.
Лекови кои предизвикуваат недостаток на витамин Б12
Лекови кои ја намалуваат киселината – Омепразол, пантопразол, есомепразол, ранитидин и фамотидин.
Лекови за дијабетес – Метформин ја намалува апсорпцијата на витамин Б12. Студија од 2014 година од Јужна Кореја покажала дека пациентите кои земале 1.000 mg метформин дневно имале 10 пати поголема веројатност да имаат недостаток на витамин Б12 од оние кои не го земале лекот.
Апчиња за контрацепција
Хронична употреба на стероиди
Антибиотици – Земањето антибиотици може да ги уништи цревните бактерии, кои произведуваат витамин Б12.
Холестирамин – лек за намалување на холестеролот
Лекови за напади како што е фенитоин
Лекови за гихт (колхицин)
Калиум цитрат и калиум хлорид

Како да се спречат недостатоците

Помагањето на вашето тело да одржува соодветни нивоа на витамин Б12 може да биде едноставно како да земате додаток на витамин Б12 или спирулина (Прочитајте здравствени придобивки од спирулината) за некои.

Дополнување и суплементација

Неколку работи што треба да ги запомните: Ако има и недостаток на фолна киселина, прво заменете го витаминот Б12, а потоа заменете ја фолната киселина. Ова помага во метаболизмот на клетките. Бидејќи витаминот Б12 е растворлив во вода, може брзо да го напушти телото кога некој уринира (витаминот Б12 ќе ја направи урината светло жолта). Размислете за земање на овој витамин два пати на ден за да помогнете во одржување на оптималните нивоа во крвта.

Постојат неколку начини да се консумира витамин Б12:

Таблети со витамин Б12 – Достапни како витамин Б12 (цијанокобаламин) или метил-витамин Б12 (метилкобаламин). Дневната орална доза се движи од 500 mcg до 5.000 mcg.
Витамин Б12 орален спреј – Дневната орална доза се движи од 500 mcg до 5.000 mcg.
Течни капки на витамин Б12 – Достапни како витамин Б12 (цијанокобаламин) или метил-витамин Б12 (метилкобаламин). Дневната орална доза се движи од 500 mcg до 5.000 mcg.
Инјекции со витамин Б12 –  мора да ги препише лекар. 1.000 mcg може да се инјектира неделно или еднаш месечно.

Резиме
Недостатокот на витамин Б12 е еден од најчестите видови на недостаток на витамин. Кога се ниски, многу симптоми може да резултираат кај засегнатото лице. Треба да се спроведе рутинско тестирање за витамин Б12, особено кај оние постари од 60 години и кај оние кои примаат лекови како што се намалувачи на киселина, апчиња за контрацепција и лекови за дијабетес. На повеќето кои имаат недостаток им е потребна суплементација на витамин Б12.

*Содржината на evit.mk е од информативен карактер и не е замена за лекарски преглед или совет на фармацевт.

Овој веб сајт користи веб колачиња. Би сакале да користиме веб колачиња "Cookies", со цел да го подобриме Вашето корисничко искуство на нашиот веб сајт. Ова ни овозможува да го подобриме Вашето идно искуство на нашиот веб сајт. Политика за колачиња
СЕ СОГЛАСУВАМ
не се согласувам