Зајакнување на имунитетот на природен начин – императив за сите нас

Човековиот организам е во постојан контакт со бактерии, вируси и хемикалии и е изложен на зрачења и загадувања од различна природа. Механизмот, кој има задача да го одбрани организмот од овие штетни влијанија се нарекува  имунолошки систем.  Имунолошкиот систем е формиран од органи и клетки дистрибуирани низ целото тело, чија главна улога е заштита на организмот, препознавање  на “непријателот”, како и неутрализиција/отстранување на штетните надворешни влијанија. “ Непријателите“  од околината постојано го напаѓаат нашето тело и ја нарушуваат хомеостазата. Нарушувањето на хомеостазата на имуниот систем се манифестира различно, така што тој може да реагира прекумерно кон антигените, да не реагира доволно(имунодефициенција) или да реагира кон сопствените протеини (автоимуни болести).

Имунолошкиот (одбранбениот) систем кај човекот функционира, односно дејствува преку два система и тоа: вроден имунолошки систем (неспецифичен) и стекнат/адаптивен имунолошки систем (специфичен). Бројни прочинители можат да го ослабат функционирањето на овој систем, како што се: стрес, исцрпеност и хроничен замор, несоодветен начин на исхрана со намален внес на хранливи материи, витамини, минерали и антиоксиданси, лошо расположение , нехигиена, како и животниот стил со недоволна физичка активност, долги и тешки болести, пушење и други штетни навики.

Едноставни и природни начини да го зајакнете вашиот имунитет – спијте доволно и намалете го стресот, избегнувајте конзумирање на алкохол и цигари, конзумирајте многу зеленчук, овошје, јаткасти плодови и семиња, излезете на сонце (сончевите зраци го овозможуваат создавањето на витаминот D во кожата, а ниското ниво на Витамин D го зголемува ризикот од респираторни инфекции, грип и настинка),практикувајте редовна физичка активност и слично.

Се проценува дека 70 – 80% од човековиот имунолошки систем, се наоѓа во цревата и поради тоа е значајно одржување на нормална и здрава цревна микрофлора. Пробиотиците играат клучна улога во тој процес, па така, поради тоа што мал број на хранливи намирници содржат пробиотици, истите се надополнуваат преку препарати како додатоци во исхраната. Тие го стимулираат имунолошкиот систем, а со тоа и продукцијата на антитела (IgA) кои се носители на одбранбената способност на организмот. Исто така, го намалуваат ризикот од гастроинтестинални и респираторни инфекции, а со тоа го намалуваат и времетраењето на инфекциите. Исто така, за нормално фунцкионирање на имунолошкиот систем е важно и внесување на витамин Ц (кој што воедно придонесува за намалување на замор и исцрпеност) и цинк (кој е значаен и за правилно функционирање на нервниот систем) , како антиоксиданси кои што ги штитат клетките од оксидативен стрес и трајни оштетувања и заедно со пробиотиците, се значајни во производство на антитела, како составен дел од структурата и процесите на Б и Т лимфоцитите.

Така стимулиран, имунолошкиот систем спречува влез на патогени и вируси во клетките и настанување на инфекцијa, но и помага во регулирање на микрофлората во системот за варење. Имунитетот не е важен само за борбата со вирусните инфекции и другите заболувања, туку е доста значаен и општо, за квалитетот на животот односно колку често ќе бидеме болни, како ќе се чувствуваме, какви последици ќе имаме по заболувањата итн.

Мр.Фарм.Љупчо Јанковски

Овој веб сајт користи веб колачиња. Би сакале да користиме веб колачиња "Cookies", со цел да го подобриме Вашето корисничко искуство на нашиот веб сајт. Ова ни овозможува да го подобриме Вашето идно искуство на нашиот веб сајт. Политика за колачиња
СЕ СОГЛАСУВАМ