За производот
Ефикасноста на капсулите MaxMedica Ензинорм
Ензинорм, гастрорезистентна капсула, содржи комбинација на дигестивни ензими кои се состојат од: алфа-амилаза (ги разградува скробот и гликогенот), протеаза (ги разградува протеините и пептидите во аминокиселини), целулаза (ги разградува целулозата и хитинот), липаза (помага во емулгирање и разградување на мастите) (бета-галактозидаза, го разградува млечениот шеќер), бромелаин (протеолитички ензим) и папаин (протеаза).
Ензинорм всушност содржи мешавина од дигестивни ензими од растително и микробиолошко потекло кои учествуваат во разградувањето и варењето на протеините, мастите и јаглехидратите. Покрај тоа, таа содржи капсула од целосно растително потекло, која е исто така гастрорезистентна, што значи дека се распаѓа директно во цревата каде што е најпотребно.
Чести прашања
Зошто ензимите се важни за здравјето на организмот?
Ензимите за варење се неопходни за разградување на состојките на храната, која започнува во устата и завршува во проксималниот дел на тенкото црево. Нарушувања во варењето на состојките на храната, односно нетолеранција на одредени состојки на храната, се манифестираат со симптоми како надуеност, чувство на тежина, чести гасови, грчеви, нарушувања на празнењето на дебелото црево итн.
Зошто недостасуваат ензими во организмот?
Губењето на ензимите за време на фазата на производство на храна се должи на употребата на пестициди и хемикалии во земјоделството, хибридизација и генетска модификација, употребата на хормон за раст на кравите, додека во фазата на обработка и подготовка на храната, недостаток на ензими се должи на пастеризација, користење на микробранови печки, готвење и печење на високи температури. . Човечкото тело произведува околу 22 ензими кои можат да варат протеини, јаглехидрати и масти, но прекумерното внесување на хидрогенизирани масти (пекарски производи) и заситени масти (месо и млечни производи) и стресот без оглед на причината, доведуваат до намалено производство на овие ензими, а со тоа и на бројни здравствени проблеми.
Што доведува до недостаток на панкреасни ензими во организмот?
Недостаток на протеаза, ензимот кој ги разградуваат протеините, доведува до:
- Ослабување на имунитетот
- Чести бактериски и вирусни инфекции
- Намалување на нивото на шеќер во крвта
- Неправилна функција на бубрезите
- Задржување на вода
- Проблеми со коските (артритис, остеопороза и остеофити, израстоци на коските
- Малигни промени
Недостаток на амилаза, ензимот одговорен за распаѓање на јаглени хидрати без влакна, доведува до:
- Промени на кожата (осип, габични инфекции, херпес и чиреви)
- Проблеми со белите дробови (астма, бронхитис и емфизем)
- Болести на црниот дроб и жолчното кесе
Недостаток на липаза, ензим кој ги разградува мастите, има свои последици, како што се:
- Зголемен холестерол
- Дебелината
- Дијабетес
- Кардиоваскуларни нарушувања
- Хроничен замор
- Вртоглавица
Индикации
Се препорачува употреба на ензинорм кај лица со потешкотии при варењето на храна како што се:
- Подуеност на стомакот
- Испуштање на гасови
- Желудочни тегови
- Отежнато празнење на цревата
Состав
Пакување: 20 гастрорезистенти капсули
Начин на употреба: 2 пати дневно по 1 гастрорезистентна капсула во текот на оброкот. Капсулите треба да се голтаат цели.
Состав на производот:
Активни состојки | 1 капсула | 2 капсули | Нутритивна референтна вредност |
DigeZyme® α-Амилаза: 29035 DU/g Протеаза: 7 110 PC/g Липаза: 245 FIP/g Целулаза: 1135 CU/g Лактаза:7 110 PC/g
| 100 мг | 200 мг | / |
Сув екстракт од папаја (Carica papaya) 4:1 | 100 мг | 200 мг | / |
Бромелаин: 2400 GDU/g | 100 мг | 200 мг | / |
Состојки: малтодекстрин, DigeZyme® смеса од ензими, сув екстракт од папаја (Carica papaya, 4:1), сув екстракт од стебло од ананас (Ananas comosus) стандардизиран на бромелаин, капсула (хидроксипропилметилцелулоза), средства против згрутчување: сицилиум-диоксид, магнезиум стеарат.
Земја на потекло: Република Србија
Овој производ нема коментари.