Горчлива диња Momordica Charantia е тропско растение кое најмногу се одгледува во Азија, Африка и Карибите. Се користи како лек во народната медицина во овие земји за разни заболувања, но е посебно ефикасна при третман на дијабет заради тоа што содржи компонента Полипептид Б чија структура е слична на инсулинот.

Прикажување еден резултат